Ziemia

Ziemia to nasz dom, o który wszyscy powinniśmy dbać. Korzystamy z niej na każdym kroku, umożliwia nam codzienne funkcjonowanie. Żywi nas i daje schronienie. Dba o nas i my też musimy zadbać o nią. Segregowanie śmieci, ekologiczne uprawy, niemarnowanie jedzenia – to podstawowe działania, które zapewnią lepszą kondycję ziemi. A to ma fundamentalny wpływ na nasze życie. By móc dalej korzystać z jej bogatych zasobów i „magazynu życia”. Co możemy zrobić, aby żyć w zdrowych relacjach? O tym w filmach z kategorii Ziemia.

Proekologiczne działania w codziennym życiu

Segregacja śmieci jest jedną z najprostszych codziennych czynności, które mają wpływ na stan środowiska naturalnego. Jednak czy aby na pewno wiemy, jak poprawnie segregować odpady? Nie wszystko jest tak oczywiste, jak nam się wydaje. O tym opowie specjalista – ekolog, który pokaże przykłady najczęściej popełnianych błędów.

Kucharz przygotuje marchewkę na dwa sposoby. Aromatyczna zupa krem z marchewki z chrupiącymi frytkami z marchewki. Szybki i prosty przepis utrzymany w trendzie zero-waste, czyli przykład na to, jak nie generować odpadów w kuchni i tym samym, nie marnować jedzenia. Kuchnia to dobre miejsce aby zacząć ograniczać produkcję śmieci.

Proekologiczne działania małej firmy

Nasz region może pochwalić się pierwszą w kraju zieloną wyspą energetyczną. Ta proekologiczna inwestycja powstała w Kamieniu Śląskim. Tamtejszy kompleks pałacowo-parkowy z założenia ma być samowystarczalny energetycznie. Razem z Eko-tropicielem przyjrzymy się temu projektowi z bliska. Jakie rozwiązania wykorzystano, aby stworzyć te wyjątkowe na skalę kraju przedsięwzięcie?
Chipsy to bardzo popularna przekąska. Nie kojarzy się jednak ze zdrową żywnością. Ale wcale nie musi tak być. Kucharz bowiem przygotuje chrupiące chipsy z warzyw. Prosty, szybki ale przede wszystkim zdrowy przepis na przekąskę, którą można jeść bez strachu o naszą kondycję. Powinna zasmakować również tym najmłodszym.

Proekologiczne działania w rolnictwie

W tym odcinku przyjrzymy się ekologicznej produkcji kozich serów. Eko-tropiciel został zaproszony do gospodarstwa rolnego znajdującego się w miejscowości Chudoba. Właściciele tego miejsca opowiedzą o jego początkach oraz o tym, dlaczego korzystają tylko z naturalnych składników. Będziemy również świadkami produkcji niezwykłych serów. Ciąg dalszy tej historii będzie miał miejsce w kuchni…
…w której Kucharz wykorzysta przywiezione sery do zrobienia sałatki. Lekkie i przyjemne danie może stanowić pełnowartościowy posiłek. Pieczony seler, orzechy włoskie, świeże warzywa oraz naturalny kozi ser to składniki, które gwarantują nie tylko pyszny smak, ale również bogactwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Proekologiczne działania w codziennym życiu

W ostatnich latach w naszym regionie zauważyć można znaczny wzrost tempa rozwoju gmin i terenów wiejskich. Nowoczesne rozwiązania energetyczne czy kanalizacyjne nie są zarezerwowane tylko dla dużych ośrodków. Jednym z takich przykładów jest gmina Walce. Przedstawiciel samorządu w rozmowie z Eko-tropicielem przedstawi szczegóły dotyczące ekologicznych inwestycji powstających na jego terenie. Elementy nowoczesności pojawia się również w Kuchni.
Do tradycyjnej potrawy jak sałatka warzywna, również można wprowadzić elementy niestandardowe. Bardzo proste czynności, jak upieczenie warzyw spowoduje, że będziemy mogli odkryć jej smak na nowo. Jeśli użyjemy do jej przygotowania warzyw z upraw ekologicznych, zadbamy również o środowisko.

Proekologiczne działania podczas wypoczynku

Ogrody działkowe są bardzo popularnym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Pełnią ważną rolę społeczną i ekologiczną. Często są miejscem spotkań towarzyskich. Stanowią ostoje bioróżnorodności na mapach miast, w których coraz częściej brakuje miejsca dla terenów zielonych. Pro-środowiskowy wymiar działki można rozszerzyć stosując ekologiczne formy uprawy.  W filmie poznamy Pana Ryszarda, który opowie o tym, jak łączyć pracę na działce z ekologicznym wypoczynkiem.

A gdy już uda się na działce wyhodować ekologiczne warzywa, można je wykorzystać do zrobienia humusu. Do tego przepisu potrzebujemy kilku składników oraz blender. W ciągu kilku minut możemy przygotować potrawę, która w towarzystwie świeżych warzyw wprost z grządki będzie idealną przekąską na spotkanie w gronie najbliższych.

image_pdfZapisz do PDFimage_printDrukuj