Woda

Woda


Woda

Woda jest symbolem życia. Towarzyszy nam na każdym kroku, jednak czy zdajemy sobie sprawę, że może jej zabraknąć? Towarzyszące nam ocieplenie klimatu powoduje wzrost parowania oraz obniżenie się poziomu wód gruntowych. Dlatego tak ważne jest oszczędzanie wody i odpowiednie jej magazynowanie. Innym problemem jest postępujące zjawisko zanieczyszczenia wód. Czy możemy coś zrobić? Okazuje się, że tak. Warto zacząć od codziennych nawyków. Między innymi o tym traktować będą filmy w kategorii Woda.


Proekologiczne działania w gminie

Miejscem ekologicznego śledztwa tym razem będzie Gmina Skoroszyce. Tropiciel sprawdzi, jak gospodaruje się tam wodą. Własna stacja uzdatniania wody i oczyszczalnia ścieków sprawiają, że działania tej gminy można stawiać jako wzór do naśladowania. A to tylko cześć z działań, które są realizowane.
Woda będzie również motywem przewodnim działań kulinarnych.

Dziś na talerzu zupa rybna, przygotowana z duchem zero waste. Wywar ugotowany zostanie na resztkach z karpia oraz obierkach warzyw. Urozmaiceniem dania będzie wkładka z brzuszków z karpia oraz grzyby i białe warzywa. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich smakoszy ryb i nie tylko.



Proekologiczne działania w rolnictwie

Stawy hodowlane są ważnym elementem w gospodarce wodnej. Są tzw. małą retencją, czyli gromadzą zasoby wodne i przetrzymują ją w środowisku. Ma to zapobiegać występowaniu suszy. Przyjrzymy się z bliska jak wygląda hodowla pstrągów i jak to możliwe, że woda, która opuszcza stawy hodowlane, jest czystsza niż ta, która do nich wpływa.
W odcinku o stawach hodowlanych w kuchni również nie mogło zabraknąć ryby. Dokładniej filet z pstrąga z warzywami. Wszystko przygotowane na parze, czyli zdrowo i ekologicznie, bez niepotrzebnego marnowania produktów. Dowiemy się również, dlaczego warto uwzględnić ryby
w codziennej diecie.



Proekologiczne działania małej firmy

Kilkadziesiąt lat temu transport rzeczny był znacznie popularniejszy niż obecnie. Jest on jednak  bardziej ekologiczny niż przewożenie towarów droga lądową, dlatego od kilku lat widoczne jest ożywienie w tym temacie. Coraz więcej firm i przewoźników decyduje się na transport drogą rzeczną. Eko-tropiciel porozmawia z przedstawicielem firmy, która transportuje swoje wyroby do portów morskich na całym świecie.

W Kuchni pozostajemy w temacie wody. Kucharz przygotuje soczystą pierś z kurczaka. Na talerzu towarzyszyć jej będzie salsa w stylu orientalnym z ogórka, czerwonej papryki, pomidorów i natki pietruszki. Do tego ciecierzyca, oliwa z oliwek i garść przypraw. Użycie świeżych i ekologicznych produktów będzie gwarancją smaku i wysokich walorów odżywczych przygotowanej potrawy.



Proekologiczne działania podczas wypoczynku

Jeziora Turawskie to dla wielu mieszkańców regionu przestrzeń do wypoczynku, rekreacji i obcowania z naturą. Liczne atrakcje oraz rozbudowana infrastruktura stanowią o atrakcyjności tego miejsca. Jest to również ważne miejsce pod względem ochrony środowiska. Razem z bohaterami filmu przyjrzymy się, czy osoby tam wypoczywające robią to w sposób nieinwazyjny dla środowiska.

Wszyscy uwielbiamy lody. W gorące letnie dni to idealna przekąska, która gasi pragnienie oraz przynosi ulgę. Okazuje się również, że spożywanie lodów i sorbetów ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Niskim nakładem pracy możemy zrobić lody w warunkach domowych. Warto wykorzystać do tego zamrożone wcześniej owoce, które niezjedzone nie trafią do kosza na śmieci.



Proekologiczne działania w codziennym życiu

Woda dla każdego z nas jest źródłem życia i prawidłowego funkcjonowania. Jednak czy zastanawialiśmy się kiedykolwiek, czy woda, którą spożywamy na codzień ma odpowiednie właściwości? Między innymi o tym Eko-tropiciel porozmawia z Panią Natalią, która o wodzie wie prawie wszystko. Opowie o tym, czym jest odwrócona osmoza oraz jakie pH wody jest dla nas optymalne i dlaczego warto się tymi tematami zainteresować.
W kuchni również królować będzie woda, która będzie bazą do zrobienia króla polskich zup, czyli rosołu. Charakteryzował się będzie intensywnym smakiem mięsa oraz warzyw, czyli tym czym wyróżnia się każdy dobry rosół. Aby wprowadzić elementy ekologii, zostanie on przygotowany za pomocą szybkowaru, co pozwoli zaoszczędzić wodę.