Powietrze

Powietrze


Powietrze

Powietrze jest niezbędne do życia i nikogo nie trzeba o tym informować. Jednak czy każdy zdaje sobie sprawę jak jego zanieczyszczenie wpływa na nasze zdrowie? Mimo, iż powietrze jest niewidzialne, to proces jego zatruwania możemy naocznie zaobserwować na co dzień. W postaci dymiących kominów, coraz większej ilości samochodów na drogach, czy wywożenia odpadów na dzikie wysypiska. Walka o czyste powietrze to jedno z największych wyzwań współczesnego świata. Odpowiedź na pytanie, jak możemy pomóc w tej walce znajduje się w filmach z kategorii Powietrze.


Proekologiczne działania gminy

Jak Gmina może wpływać na stan powietrza, którym oddychają mieszkańcy? Eko-tropiciel sprawdzi to w Gogolinie, gdzie w centrum miasta powstał owocowy park. Dowiemy się , czym jest PSZOK, jak należy z niego korzystać i jak może oddziaływać na czystość powietrza. Ponadto przykład na to, jak zamienić teren wokół zakładu produkcyjnego na miejsce przyjazne środowisku. Okazuje się, że produkcja przemysłowa oraz ochrona przyrody może działać w symbiozie.
W plenerowej kuchni przepis na tatar z marynowanego pstrąga z leśnym akcentem, czyli tak zwane „czary – mary z szyszką”. A do tego zaskakujące połączenie, czyli musztarda… jabłkowa. Wszystko przygotowane w sposób ekologiczny.



Proekologiczne działania w codziennym życiu

Jaki wpływ na stan powietrza ma palenie w piecach nieodpowiednim opałem? Czym nie można palić i jakie kary grożą za niedostosowanie się do obowiązujących przepisów? Tego wszystkiego dowie się Eko-tropiciel, który będzie towarzyszył opolskiemu patrolowi Straży Miejskiej w trakcie rutynowej kontroli opału.
Kucharz zaś zademonstruje, jak można uwędzić rybę i nie tylko, w bardziej ekologiczny sposób. Wędzenie bez wędzenia, czyli z ograniczeniem do minimum użycia dymu, którego do atmosfery przedostaje się wystarczająco dużo. Do wędzonej ryby idealnie pasować będzie sałatka z kiszonego ogórka i jabłka.



Proekologiczne działania w rolnictwie

Pszczoły pełnią bardzo ważną rolę w przyrodzie, szczególnie dla człowieka. Spożywanie efektów jej pracy w postaci miodu czy propolis mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jednak czy codzienne działania człowieka sprzyjają tym niezwykłym owadom?
Przyjrzymy się temu z bliska odwiedzając jedną z opolskich pasiek. Jeśli bohaterami filmu są pszczoły, to w kuchni nie mogło zabraknąć miodu. Będzie jednym ze składników szybkiej i słodkiej przekąski, czyli sezamków. Ich zrobienie jest niezwykle proste, więc każdy samodzielnie może je zrobić w domu. Jeśli użyjemy naturalnych składników, nie będziemy musieli obawiać się o nasze zdrowie.



Proekologiczne działania w codziennym życiu

W tym odcinku skupimy się na innowacji. Taką bez wątpienia jest panel wiatrowy, który powstał
w Opolskim Parku Naukowo-Technologicznym. Rozwiązanie to ma szanse zrewolucjonizować rynek instalacji odnawialnych źródeł energii. Eko-tropiciel rozmawiał z jego twórcami, którzy opowiedzieli
o początkach pracy nad projektem, o tym na czym polega jego innowacja oraz jakie korzyści może nieść jego zastosowanie.

W kuchni też elementy innowacji, gdyż efektem końcowym działań Kucharza będą wszystkim doskonale znane gołąbki. Jednak w innym wydaniu. Będą to czerwone gołąbki z kaszą jaglaną, suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Nowe i świeże spojrzenie na tradycyjną potrawę pomoże odkryć ją na nowo.



Proekologiczne działania podczas wypoczynku

Góra Świętej Anny to emblematyczne miejsce na mapie regionu. Stanowi ważne świadectwo wydarzeń historycznych, jest miejscem symbolicznym religijnie. Na jej terenie powstał również Park Krajobrazowy. Wszystko to stanowi o niezwykłości tej okolicy, która jest chętnie odwiedzane przez turystów. Z jakimi wyzwaniami mierzy się to miejsce? To sprawdzi Eko-tropiciel, a efekty jego pracy możemy zobaczyć na filmie.

Chłodnik to idealna propozycja na posiłek w upalne dni. Jego bazą jest zimny kefir bądź maślanka, a fakt, że dodaje się do niego świeże warzywa i zioła sprawia, że to doskonałe źródło witamin i innych składników odżywczych. Przygotowuje się szybko i bardzo prosto, a dodatkowo ma niewiele kalorii. Chłodnik przygotowany przez Kucharza powstał z naturalnych składników.