Ogień

Ogień

Ogień kojarzy się z żywiołem trudnym do opanowania, wręcz niebezpiecznym. Jednak energię słoneczną można opanować i co więcej, wykorzystać ją w działaniach pro-ekologicznych. Panele fotowoltaiczne, pompy ciepła, zielone wyspy – to pojęcia i zjawiska, które coraz śmielej docierają do naszej świadomości i codziennego życia. Czy można stworzyć samowystarczalne gospodarstwo domowe czy firmę? Okazuje się, że tak. Jak to zrobić opowiedzą bohaterowie filmów spod znaku Ogień.

Proekologiczne działania w rolnictwie

W tym odcinku tropiciel ekologicznych rozwiązań odwiedzi okolice Namysłowa, gdzie funkcjonuje największa w regionie biogazownia rolnicza. Czym faktycznie jest i jaki jest efekt końcowy jej pracy. Czy potrafimy w efektywny sposób wykorzystać biomasę i czy stanowi ona realną alternatywę dla paliw kopalnianych? O tym wszystkim w felietonie.

Popularne przysłowie mówi, że nie należy zasypywać gruszek w popiele. Kucharz pokaże jednak, że pstrąga należy i co więcej, wychodzi z tego pyszna potrawa. Rybie na talerzu towarzyszyć będzie salsa ze świeżych warzyw – ogórka, papryki, czerwonej cebuli oraz awokado. Wszystko to tworzyć będzie pyszną i kolorową kompozycję kolorów i smaków.